Op jacht naar olympische kwalificatie

Nina Keijzer & Claire Blom - Sailing Energy Jesus Renedo

Zeilsters Nina Keijzer en Claire Blom kunnen zich, op het WK 49er FX in Argentinië van 16 t/m 21 november 2015, definitief kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016. De dames uit Alphen en Den Haag wonnen in maart 2015 de nationale selectie in de 49er FX en sleepten op het test event in Rio hun eerste halve nominatie binnen. In Buenos Aires moeten ze bij de eerste acht landen eindigen om hun tweede halve nominatie in de wacht te slepen. Het zeilduo legt de lat zelf hoger. Blom: “Als we er goed in zitten, kunnen we top zes varen.”

Top 8 landen is genoeg, maar de lat ligt hoger
Op het WK 49er FX in Argentinië van 16 t/m 21 november 2015 doen 43 deelnemers mee uit 25 landen. Keijzer & Blom moeten bij de top acht landen eindigen om de tweede halve nominatie voor de Spelen in Rio binnen te slepen. Na een zesde plaats op het olympisch test event in Rio en een zware trainingsperiode met de Argentijnse 49er FX dames, leggen Keijzer & Blom de lat zelf nog een stukje hoger. Blom: “We willen gewoon een super goed WK varen en het op dezelfde manier aanpakken als bij het test event in Rio de Janeiro. Als dat lukt kunnen we bij de top zes varen.”

Keijzer: “Het zwaarste trainingskamp uit onze zeilcarrière”
Keijzer: “We hebben hard gewerkt de afgelopen tijd. In oktober zijn we al paar weken in Buenos Aires geweest om te trainen met het Argentijnse team en de Amerikanen. Het was denk ik het zwaarste trainingskamp in onze zeilcarrière tot nu toe. Super fijn om na een lange periode zonder coach, want die kunnen we ons gewoon niet veroorloven, toch mee te kunnen liften op de drills van de andere teams. Daarnaast kennen de Argentijnse meiden het water goed en hebben we ook daar een hoop van geleerd.”

Extremen testen
“We hebben met hen op de specifieke omstandigheden van de rivier de Rio de la Plata getraind. Het is er erg ondiep, je hebt er veel zandbanken en veel korte golven. Het is lastig varen hier. We hebben de South Americans gevaren van 5 tm 8 november, op dezelfde locatie als het WK. De generale gaat bij ons meestal niet zo goed, maar dat weten we. Dus we gebruiken het echt als test event waar we de extremen gaan testen, zodat we weten wat we wel en niet kunnen proberen op de belangrijke momenten.”

“Het is echt puzzelen af en toe en we zijn onwijs dankbaar voor alle steun die we krijgen”
Keijzer en Blom hebben hun eigen crowdfundingplatform gelanceerd. Keijzer: “De druk staat er wel op. Met name ook richting onze sponsoren, en alle mensen en kleine bedrijven die ons op dit moment via ons crowdfundingplatform steunen om onze droom waar te maken. Het is echt puzzelen af en toe, maar we zijn onwijs dankbaar voor alle steun die we krijgen. We konden tot twee weken terug eigenlijk nog niet eens ons inschrijfgeld voor het WK betalen, maar met een donatie via ons platform werd dat gelukkig net op tijd opgelost. Gelukkig kunnen we dat nu heel even los laten, ons focussen op het WK, en daarna verder.”

Over Team Magic Marine
Keijzer (25) en Blom (27) varen sinds augustus 2014 samen op de 49er FX. Wanneer ze om budgettaire redenen vanaf eind 2014 niet meer door het Watersportverbond worden ondersteund, gaan ze op eigen kracht verder. In april 2015 winnen de dames de nationale selectie in de 49er FX. Op het olympisch test event in Rio in augustus worden ze zesde; de eerste halve nominatie voor de Spelen is binnen.

Voor de tweede nominatie moeten ze bij de top acht landen eindigen op het WK 49er FX in Argentinië, het WK in Clearwater in februari 2016 of de ISAF World CUp in Hyeres in april 2016. Meer informatie vindt u op hun website en crowdfundingplatform.

Photo: Sailingenergy / Jesus Renedo